Wanneer de temperatuur stijgt, wil je maaltijden die verfrissend, licht en gemakkelijk te bereiden zijn.
Recepten voor in de zomer
Hier zijn zeven ideeën voor maaltijden wanneer het warm is:
1. Gazpacho - De verfrissende koude soep
Gazpacho is een klassieke Spaanse koude soep die ideaal is voor hete dagen. Het is verfrissend, gezond, makkelijk te maken en perfect voor een hete zomerdag.
Ingrediënten:
- 6 rijpe tomaten, grof gehakt
- 1 komkommer, geschild en grof gehakt
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en grof gehakt
- 1 kleine rode ui, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 kopjes tomatensap
- 1/4 kop olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- zout en peper naar smaak
- verse basilicum of peterselie voor garnering
Bereiding:
- Doe de tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook in een blender of keukenmachine.
- Voeg het tomatensap, olijfolie en rode wijnazijn toe. Pureer tot een glad mengsel.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Koel de soep minimaal 2 uur in de koelkast voor het serveren.
- Garneer met verse basilicum of peterselie.
2. Caprese salade - Simpel en smaakvol
Een Caprese salade is licht, eenvoudig te maken en vol van smaak. De combinatie van tomaat, mozzarella en basilicum is een zomerse klassieker.
Ingrediënten:
- 4 rijpe tomaten
- 250 gram verse mozzarella
- Verse basilicumblaadjes
- Extra vierge olijfolie
- Balsamicoazijn
- Ciabatta (optioneel)
- Zout en peper naar smaak
- Snijd de tomaten en mozzarella in plakken.
- Leg de tomaten en mozzarella om en om op een schaal.
- Leg de verse basilicumblaadjes eroverheen.
- Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer met een vers ciabattabrood (optioneel).
3. Quinoa salade met avocado en mango
Deze salade is licht, voedzaam en heeft een heerlijke combinatie van zoete en hartige smaken. Perfect voor een zomerse lunch of diner.
Ingrediënten:
- 175 gram quinoa
- 350 ml water
- 1 rijpe avocado, in blokjes
- 1 rijpe mango, in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- Een handje verse koriander, fijngehakt
- Sap van 1 limoen
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Doe de quinoa in een fijnmazige (!) zeef en spoel af onder koud water.
- Breng het water aan de kook, voeg de quinoa toe, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Laat afkoelen.
- Meng de afgekoelde quinoa met de avocado, mango, paprika en koriander.
- Voeg de limoensap en olijfolie toe en meng goed.
- Breng op smaak met zout en peper.
4. Watermeloen feta salade
Deze salade is verfrissend en hydraterend, met een heerlijke combinatie van zoete en hartige smaken.
Ingrediënten:
- 600 gram watermeloen, in blokjes
- 120 gram feta, verkruimeld
- Een handje verse muntblaadjes, fijngehakt
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Meng de watermeloen, feta en munt in een grote kom.
- Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
- Breng op smaak met zout en peper.
5. Koude noedelsalade met pinda dressing
Deze noedelsalade is heerlijk verkoelend en vol van smaak dankzij de romige pinda dressing.
Ingrediënten:
- 200 gram rijstnoedels
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- 1 komkommer, in dunne reepjes
- 2 wortels, in dunne reepjes
- Een handje verse koriander, fijngehakt
- Een handje ongezouten pinda's, grof gehakt
Voor de dressing:
- 60 gram pindakaas
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel honing
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Water om te verdunnen
Bereiding:
- Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en laat afkoelen.
- Meng de noedels met de paprika, komkommer, wortels en koriander.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing en voeg water toe tot de gewenste dikte.
- Giet de dressing over de noedels en meng goed.
- Garneer met de gehakte pinda's.
6. Gegrilde groenten en hummus wraps
Deze wraps zijn licht en voedzaam, perfect voor een zomerse maaltijd. De combinatie van gegrilde groenten en romige hummus is onweerstaanbaar.
Ingrediënten:
- 1 courgette, in dunne plakjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 gele paprika, in reepjes
- 1 aubergine, in dunne plakjes
- 4 grote wraps
- 250 gram hummus
- Een handje verse spinazie of rucola
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een grillpan en grill de courgette, paprika's en aubergine tot ze zacht en licht verkleurd zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Besmeer iedere wrap met een royale hoeveelheid hummus.
- Verdeel de gegrilde groenten en spinazie of rucola over de wraps.
- Rol de wraps stevig op en snijd doormidden om te serveren.
7. Een heerlijke maaltijdsoep: de Rustic Italian Soup
Deze heerlijke Italiaanse soep is goedgevuld, maar toch licht, dus perfect als maaltijd op een warme zomerdag.
Ingrediënten:
- 1 verpakking van de Rustic Italian Soup van Soups & Spices
- 1 grote ui, fijn gesneden
- 1 courgette, in blokjes gesneden
- 2 pakjes tomatenblokjes (800 gram)
- 250 gram (vegetarische) bacon- of spekreepjes (optioneel)
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Parmezaanse kaas ter garnering (optioneel)
- Water
Bereiding:
- Volg de instructies op de verpakking.
- Serveer met een heerlijk versgebakken ciabata en kruidenboter.
Conclusie:
Op warme dagen wil je maaltijden die verfrissend en licht zijn, maar toch voedzaam, smakelijk en makkelijk te maken. Deze zeven ideeën bieden een verscheidenheid aan smaken en texturen. Van de verfrissende gazpacho en watermeloen feta salade tot de voedzame quinoa salade en heerlijke Rustic Italian Soup. Deze gerechten zijn niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar zorgen ook voor een heerlijke maaltijd; perfect voor de zomerse dagen!
Koop hier onze heerlijke Rustic Italian Soup ▶ Rustic Italian Soup – SoupsandSpices