De lekkerste soepen uit Italië: een culinaire reis door La Dolce Vita

De lekkerste soepen uit Italië: een culinaire reis door La Dolce Vita

Heimwee naar die heerlijke vakantie in Italië? Dat is niet zo gek, Italië is wereldwijd beroemd om zijn rijke culinaire tradities. Van pasta en pizza tot heerlijke wijnen en kazen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de indrukwekkende en gevarieerde soepen die uit dit prachtige land komen.

Italiaanse soepen zijn hartig en vol van smaak, perfect voor zowel koude winterdagen als lichte zomerse maaltijden. In deze blog nemen we je mee op een culinaire reis door italië en ontdekken we enkele van de lekkerste soepen die het land te bieden heeft.

Rustic Italian Soup

Uiteraard beginnen we met onze heerlijke eigen Italiaanse soep! 

Met deze heerlijke maaltijdsoep haal je een stukje Italië in huis.

           

Tot de rand gevuld met bonen, groenten en macaroni is deze gezonde, stevige soep perfect gekruid met de juiste mix van Italiaanse kruiden en waan je je weer even in dat prachtige land.

Tip: garneer met pamezaanse kaas en eet er een lekker warme ciabatta bij!

Wil je deze heerlijke soep meteen proeven? Hier vind je 'm: Rustic Italian Soup

Minestrone soep

Minestrone is wellicht de bekendste Italiaanse soep en komt oorspronkelijk uit Ligurië, maar wordt nu in heel Italië bereid. Deze dikke, groenterijke soep varieert sterk afhankelijk van de regio, het seizoen en de beschikbare ingrediënten. Typische ingrediënten zijn bonen, uien, selderij, wortels, tomaten en vaak pasta of rijst.

Recept Minestrone soep

Ingrediënten:

  • 100 g pastaschelpen
  • 400 g bonen in tomatensaus
  • 400 g tomatenblokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 stengel selderij, in boogjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 50 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 1½ l bouillon
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

 Bereidingswijze:

  1. Fruit de ui met de knoflook aan in de olijfolie. Voeg de bouillon, de tomatenblokjes, bonen, selderij en pastaschelpen toe. Breng aan de kook op een hoog vuur.
  2. Verlaag het vuur en laat 10 minuten sudderen. Voeg dan de courgette toe en laat nog 3 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de borden en garneer met de parmezaanse kaas.

Tip: wanneer je een minestrone maakt, doe er dan eens een schepje pesto in voor de authentieke Ligurische twist.

Ribollita

Ribollita is een iconische Toscaanse soep, oorspronkelijk een "arme-lui" maaltijd. De naam betekent letterlijk "opnieuw gekookt", omdat de soep traditioneel gemaakt wordt van restjes en de volgende dag opnieuw wordt opgewarmd. Het bevat voornamelijk bonen, tomaten, wortelen, selderij en oud brood wat de soep zijn dikke, stoofpot-achtige structuur geeft.

Het is een eenvoudige maar ongelooflijke rijke soep die perfect is voor de koude winterdagen.

Recept Ribollita

 Ingrediënten:

  • 1 stengel bleekselderij in schijfjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 winterpeen in plakjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 750 ml (kippen) bouillon
  • 1 pot witte bonen
  • peper en zout
  • 1 stokbrood

Bereidingswijze:

  1. Verhit 2 el olie in een soeppan en bak hierin de bleekselderij, de winterpeen en de helft van de knoflook 4 min. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng de soep aan de kook, met de deksel op de pan. Laat op laag vuur minimaal 20 min. zachtjes koken.
  2. Voeg de laatste 5 min. de witte bonen toe en laat ze meekoken.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de rest van de olie met de rest van de knoflook, breng op smaak met peper en zout. Snijd het stokbrood in plakken. Bestrijk de plakken dun met de knoflookolie en rooster het brood 5 min. in de oven.
  4. Schep de soep in 4 soepkommen, bestrooi met (versgemalen) peper en leg in elke kom 1 sneetje stokbrood. Serveer de rest van het stokbrood erbij.

Tip: serveer Ribollita met een royale scheut extra vierge olijfolie en een beetje Parmezaanse kaas.

Pappa al Pomodoro

Pappa al Pomodoro is een andere geliefde Toscaanse soep, gemaakt van rijpe tomaten, oud brood, knoflook, olijfolie en basilicum. Deze eenvoudige, maar smaakvolle soep wordt vaak geserveerd als voorgerecht of lichte maaltijd en kan zowel warm als koud worden gegeten.

De eenvoud van Pappa al Pomodori is wat het zo speciaal maakt. Het draait allemaal om de kwaliteit van de ingrediënten. Als je rijpe sappige tomaten en goede olijfolie gebruikt, krijg je een heerlijke, hartige soep die naar de zomer smaakt.

Recept Pappa al Pomodoro

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Fruit de knoflook ongeveer 2 minuten in 3 eetlepels olijfolie op een lage stand.
  2. Voeg 1 eetlepel fijngesneden basilicumtakjes toe (bewaar de rest van de blaadjes voor later) en fruit kort mee.
  3. Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe en laat op laag vuur 10 minuten zachtjes koken.
  4. Snijd 3 dikke plakken grof (rustiek) witbrood in blokjes en voeg samen met de basilicumblaadjes toe aan de soep. Laat nog circa 10 minuten op laag vuur doorkoken en roer nog even door.
  5. Breng de soep op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie.

Tip: voor een extra rijke smaak gebruik je een mix van verse en ingeblikte tomaten en laat de soep enkele uren staan voordat je het serveert.

Acquacotta

Acquacotta wat letterlijk "gekookt water" betekent, is een traditionele soep uit Maremma in Toscane. Oorspronkelijk een gerecht van herders en boeren en het bevat ingrediënten zoals ui, tomaten, selderij en groenten.

Recept Acquacotta

Ingrediënten:

  • 1 liter bouillon
  • 400ml passata tomatenpuree
  • 4 tenen knoflook fijn gesneden
  • 1 grote rode ui, grof gesneden
  • 2 wortels, in blokjes
  • 150 gram erwten
  • 1 prei, in ringen
  • 2 stronken bleekselderij, in halve ringen
  • Italiaanse kruiden
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

  1. Verhit in een grote pan een flinke scheut olijfolie, fruit de knoflook en ui een beetje aan.
  2. Voeg de wortel, erwten, prei en bleekselderij toe en roer goed door, de groenten moeten een beetje zacht worden.
  3. Voeg de bouillon en passata toe, roer goed door.
  4. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden toe. Je kunt gewoon gedroogde kruiden uit een potje nemen, maar je kunt er ook voor kiezen om er tijm en rozemarijn door te doen.
  5. Laat dit anderhalf uur op (heel) laag vuur doorkoken.
  6. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Tip: serveer Acquacotta met een beetje Pecorino kaas en een scheutje olijfolie voor extra smaak.

Zuppa di Farro

Zuppa di Farro is een hartige soep gemaakt van farro (een oude graansoort), bonen, groenten en vaak pancetta of spek voor extra smaak. Het is een stevige en vullende soep, perfect voor de koudere maanden.

De nootachtige smaak van de farro gecombineerd met de romigheid van de bonen en de hartige smaak van de pancetta maakt deze soep heerlijk!

Recept Zuppa di Farro

Ingrediënten:

  • 160 g spelt (farro)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g (gerookte) pancetta, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne schijfjes
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 grote tomaten, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • geraspte pecorino

Bereidingswijze:

  1. Was de spelt goed en laat hem 8 uur weken in ruim koud water.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui, wortel en bleekselderij tot ze licht kleuren. Doe de knoflook erbij en bak de takjes rozemarijn kort mee; haal ze hierna uit de soep om te voorkomen dat deze bitter wordt. Voeg de fijngehakte tomaten en de tomatenpuree toe en roerbak 1 minuut om te ontzuren.
  3. Giet de bouillon in de pan, roer de uitgelekte farro erdoor en laat de soep een uur of twee zachtjes koken.
  4. Serveer de soep met geraspte pecorino, een scheutje olijfolie en de fijngesneden peterselie. 

Tip: voeg een beetje extra bouillon toe bij het opwarmen om te voorkomen dat de farro teveel vocht opneemt en de soep te dik wordt.

Zuppa di Pesce

Zuppa di Pesce is een verzamelnaam voor Italiaanse soep. De ingrediënten variëren afhankelijk van de regio en de beschikbare vis. Maar meestal bevat het een mix van verschillende soorten vis, schelpdieren, tomaten, knoflook, witte wijn en kruiden.

Recept Zuppa di Pesce

Ingrediënten:

  • 2 uien gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels paprika poeder
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 500 gram in stukken gehakte tomaten
  • 1 liter visbouillon
  • 500 gram gefileerde vis (zoals kabeljauw, koolvis, schelvis, poon, schol en tarbot)
  • 100 gram rivierkreeftjes
  • zout en peper
  • handje vers gesneden oregano

Bereidingswijze:

  1. Fruit de ui 10 minuten in de olijfolie met de paprikapoeder, knoflook en oregano.
  2. Roer de stukken tomaat erdoor en voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook.
  3. Snijdt de vis in stukken en bestrooi ze met peper en zout. Doe de vis in de soep en laat het 10 minuten zachtjes meekoken.

Tip: Serveer met geroosterd brood ingewreven met knoflook en besprenkeld met olijfolie. Heerlijk bij iedere soep!!

Pasta e Fagioli

Pasta e Fagioli, ook wel Pasta Fazool genoemd, is een stevige en vullende soep gemaakt van pasta en bonen, vaak cannellini of borlottibonen. Het is een gerecht dat zijn wortels heeft in de Italiaanse boerenkeuken, waar het werd gemaakt met eenvoudige, goedkope ingrediënten.

De combinatie van zachte bonen, al dente pasta en een smaakvolle tomatenbouillon maakt deze soep tot een comfort food dat zowel hartig als voedzaam is. 

Recept Pasta e Fagioli

Ingrediënten: 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gr gegrookte spekblokjes
  • 2 stengels bleekselderij in schijfjes
  • 250 gr winterpeen in blokjes
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijn gesneden
  • Italiaanse kruiden
  • 400 gr gepelde tomaten in blik
  • 500 ml (kippen) bouillon
  • 500 ml water
  • 800 gr borlottibonen uit blik
  • 200 gr schelpjespasta

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een grote soeppan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 6-8 min. bruin en knapperig. Schep met een schuimspaan uit de pan op een bord, laat het bakvet achter in de pan.
  2. Voeg de bleekselderij, winterpeen en uien toe aan het achtergebleven bakvet en fruit 10 min. op laag vuur tot de groente een beetje zacht wordt. Schep af en toe om.
  3. Voeg toe de knoflook en Italiaanse kruiden toe en bak 2 min. mee. Doe de gepelde tomaten erbij en druk ze met een lepel stuk. Schep de spekblokjes terug in de pan.
  4. Schenk de bouillon en het water erbij en breng op laag vuur aan de kook. Doe de bonen in een vergiet, spoel ze af en voeg toe aan de soep. Breng weer aan de kook en kook 15 min. met de deksel op de pan.
  5. Voeg de pasta toe en kook in nog 8-10 min. zonder deksel beetgaar. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. 

 Tip: voeg een schil van Parmezaanse kaas toe aan de soep terwijl deze kookt voor een extra rijke smaak. Voor het serveren wel even uit de pan halen. 😉

Stracciatella

Nee, geen stracciatella ijs, maar soep! Stracciatella is namelijk ook een eenvoudige, lichte soep gemaakt van ei, bouillon en Parmezaanse kaas. Het ei wordt in de hete bouillon geroerd, wat zorgt voor een delicate, fluweelachtige structuur die lijkt op de Chinese "egg drop" soep.

Het is een ideale soep voor wanneer je iets lichts wilt, maar toch vullend. 

Recept Stracciatella

Ingrediënten:

  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 sjalotjes, fijn snipperen
  • 2 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 1 ei 
  • 1 tomaat, fijn gesneden
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
  • scheutje olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes en knoflook.
  2. Bak de tomaat even kort mee en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook.
  3. Kluts ondertussen de eieren in een kommetje.
  4. Zodra de soep kookt zet je het vuur uit. Giet het geklutste ei bij de soep terwijl je met een vork door de soep roert; zo worden het mooie sliertjes ei.
  5. Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met Parmezaanse kaas. 

Tip: voeg wat vers gehakte peterselie of nootmuskaat toe voor een extra smaak.

Conclusie:

Jullie zullen het met me eens zijn: Italië is meer dan alleen pizza en pasta! 😉 De rijke traditie van Italiaanse soepen biedt een breed scala aan smaken en texturen die variëren van licht en fris tot rijk en hartig. Of je nu op zoek bent naar een verwarmende soep voor een koude winterdag of een licht, verfrissende soep voor een zomerse maaltijd, er is altijd een Italiaanse soep die perfect past bij jouw behoeften. Door deze soepen te proberen ben je weer even terug in La Bella Italia!

Buon Appetito!!!

Hier vind je onze heerlijke Italiaanse soep: Rustic Italian Soup

Terug naar blog