Heerlijke herfstsoepen!
De herfst is een seizoen van verandering, waarin de warmte van de zomer plaatsmaakt voor koelere temperaturen en de natuur zich voorbereidt op de winter. Met de komst van kortere dagen en vallende bladeren heb je vaak meer zin in comfortfood. Stamppotten, lekkere stoofpotjes en uiteraard een pan heerlijke soep.
In deze blog geef ik je enkele van de beste soepen voor de herfst; een paar van ons en een paar met een volledig recept.
Dit is mijn persoonlijke favoriet! Een heerlijke, goedgevulde Mexicaanse soep vol met verschillende soorten bonen, linzen en lekkere kruiden en specerijen. Echt een perfecte soep voor frisser weer!
Bonen zijn rijk aan eiwitten waardoor ze goed vullen en perfect zijn voor een vegetarische maaltijd. Ook zitten er veel vezels in wat helpt bij een goede spijsvertering en kan bijdragen aan een gezond cholesterolniveau en een goede bloedsuikerspiegel. Daarnaast zitten er weinig verzadigde vetten in en zijn bonen glutenvrij.
Deze soep heeft niet veel nodig, eigenlijk alleen tomatenblokjes. Maar je kunt 'm uiteraard helemaal naar je eigen smaak maken met bijvoorbeeld gehakt of kipfiletstukjes, een gesnipperd uitje, een lepel crème fraîche, geraspte kaas en/of tortilla chips; heerlijk!!!!
2. Pompoensoep
Pompoen is uiteraard het ultieme herfstingrediënt. Pompoensoep is rijk, romig en vol van smaak. En dat past perfect bij de herfst. Pompoenen zijn overvloedig beschikbaar in de herfst en hun zoete, nootachtige smaak is perfect voor hartige gerechten.
Pompoensoep is niet alleen lekker, maar ook gezond. Pompoen zit boordevol vitamine A, wat belangrijk is voor een sterk immuunsysteem en bevat veel vezels wat helpt bij de spijsvertering.
Recept voor Pompoensoep
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 middelgrote pompoen (ongeveer 1 kilo)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml kokosmelk (optioneel voor romigheid)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Pompoenpitten (optioneel, voor garnering)
Bereidingswijze:
✔️ Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes
✔️ Fruit de ui en knoflook; verhit een beetje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur, Voeg de ui toe en bak deze zachtjes tot het glazig is (ongeveer 5 minuten). Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
✔️Voeg de pompoen toe. Doe de pompoenblokjes in de pan en bak ze een paar minuten mee. Voeg komijn en eventueel kaneel toe voor extra smaak.
✔️Voeg de bouillon toe. Giet de groentebouillon bij de pompoen en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken (of tot de pompoen helemaal zacht is).
✔️ Pureren; pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Voeg de kokosmelk toe voor een extra romige structuur (optioneel).
✔️ Breng de soep op smaak met zout en peper
✔️ Giet de soep in kommen en garneer eventueel met geroosterde pompoenpitten of een scheutje kokosmelk.
Tips: je kunt variëren door wortel of zoete aardappel toe te voegen voor extra smaak en zoetheid en voor een pittige variant kun je een beetje chilipoeder toevoegen.
Dit is een verrassend lekkere soep! Het is een heerlijke maaltijdsoep, boordevol vezelrijke gerst. Gerst heeft een mild nootachtige smaak die een beetje lijkt op zilvervliesrijst.
Gerst bevat veel oplosbare en onoplosbare vezels en is daardoor perfect voor de spijsvertering. De oplosbare vezels kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen waardoor het goed is voor je hart en bloedvaten. De vezels helpen de opname van suikers te vertragen, wat zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Gerst is laag in vet, waardoor gerstsoep een voedzame, vullende maaltijd is zonder veel calorieën. Het bevat ook een breed scala aan essentiële voedingsstoffen zoals B-vitaminen.
Dus behalve dat het een heerlijke soep is, is het ook nog eens erg goed voor je!
En wat ik zo leuk vind aan deze soep: je kunt er echt je eigen draai aangeven. Je kunt er van alles aan toevoegen: gehakt (even rullen), een gesnipperd uitje, een scheutje worcestersauce (dit doe ik altijd; echt héérlijk!), tomatenblokjes, blokjes wortel, stukjes bleekselderij, enz.
Dit is echt een super gezond, heerlijke en veelzijdige maaltijdsoep!
4. Wortel-Gembersoep
Wortelen zijn een ingrediënt dat perfect is voor de herfst. De natuurlijke zoetheid van wortelen wordt in soep prachtig in balans gebracht door de pittige, verwarmende gember.
Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, wat helpt bij het bevorderen van een gezonde huid en ogen. Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van verkoudheid en keelpijn.
Recept voor Wortel-Gembersoep
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gr wortelen, geschild en in stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 stuk verse gember (ongeveer 3 cm), geschild en fijngehakt
- 750 ml groentebouillon
- 200 ml kokosmelk (optioneel, voor een romige smaak)
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Eventueel een scheutje limoensap en verse koriander voor garnering
Bereidingswijze:
✔️ Fruit de ui, knoflook en gember. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze glazig in ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook en gember toe en bak nog 2 minuten mee tot de geuren vrij komen.
✔️ Voeg de wortelstukjes toe en bak ze kort mee (ongeveer 3 minuten).
✔️ Giet de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep ongeveer zachtjes koken (of tot de wortelen zacht zijn)
✔️ Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
✔️ Optioneel; voeg de kokosmelk toe voor een romerigere smaak. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes koken.
✔️ Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje limoensap voor extra frisheid.
✔️ Serveer de soep in kommen en garneer eventueel met verse koriander, als je dat lekker vindt.
Tip: voor extra pit kun je een snufje chilipoeder of cayennepeper toevoegen.
5. Grandma's Classic Chicken Soup
Deze heerlijke kippensoep is eigenlijk niet echt een herfstsoep; deze soep is voor ieder seizoen perfect!
Het is het ultieme comfortfood. Het is niet alleen goed voor je bij een verkoudheid of griep, maar het voelt toch gewoon goed om zo'n warme, heerlijk ruikende kom kippensoep in je handen te hebben wanneer de regen tegen de ramen slaat en de blaadjes van de bomen vallen?
In onze Grandma's Classic Chicken Soup zit een heerlijke kruidenmix en door de andere ingrediënten wordt het een heerlijke goedgevulde soep, waardoor het een echte maaltijd is!
6. Linzensoep
Linzen zijn een voedzaam en vullend ingrediënt dat perfect is voor het maken van stevige herfstsoepen.
Linzen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, ijzer en vezels. Dat zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel en helpt bij het op pijl houden van je energieniveau. Ze zijn ook rijk aan foliumzuur en kalium en dat draagt bij aan een gezond hart en een goed functionerend zenuwstelsel.
Recept voor linzensoep
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 400 gr linzen in blik, uitlaten lekken en afspoelen
- 200 gr kikkererwten in blik, uitlaten lekken en afspoelen
- 400 gr tomatenblokjes in blik
- 2 el olijfolie
- 2 theelepels kaneel
- 1 liter groentebouillon
- 1 citroen, geperst
- zout en peper
- verse koriander (optioneel)
Bereidingswijze:
✔️ Verhit de olie in een grote pan. Fruit de ui, bleekselderij, knoflook en kaneel op laag vuur voor 2 minuten.
✔️ Voeg de linzen, kikkererwten, tomatenblokjes en groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe door.
✔️ Roer 1,5 eetlepel citroensap door de soep.
✔️ Breng de soep, indien nodig, op smaak met zout en peper.
✔️ Als je van gladde soep houdt kan je het pureren. Verdeel de soep over de kommen en garneer eventueel met koriander.
Tips: roer er voor wat pit chilipeper doorheen, een scheutje balsamicoazijn is ook heerlijk en wil je de soep wat romiger hebben? Voeg dan een lepel griekse yoghurt toe.
Eet smakelijk!
Onze heerlijke, pittige Indiaase soep! Mulligatawny betekend vuurwater. Uiteraard hebben we onze soep niet zó pittig gemaakt, maar er zit zeker een lekker pitje in!
Het is oorspronkelijk een dunne, pittige bouillon, maar door de Britse invloeden is het nu een rijkere, meer gevulde soep.
De soep is rijk aan traditionele Indiase specerijen zoals kurkuma, komijn en kardemom die het een aromatische smaak geven.
Er zitten ook mungbonen in. Dit zijn kleine, groene, ronde boontjes die vaak worden gebruikt in de Aziatische keuken. Ze worden in zowel hartige als zoete gerechten gebruikt. Mungbonen bevatten verschillende stoffen die ontstekingsremmend zijn. Ze zijn licht verteerbaar en helpen bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel. Daarnaast zijn mungbonen rijk aan vitamine C en zink en die zijn beide belangrijk voor een sterk immuunsysteem.
Mulligatawny-soep ontstond tijdens de Britse koloniale periode in India. Britse kolonisten zochten een soep die aan hun westerse eetgewoonten voldeed en de Indiaase koks creëerden deze versie van hun dunne, kruidige bouillon die werd aangepast met ingrediënten als kip, rijst en kokosmelk om beter aan de Britse smaak te voldoen. Het resultaat werd een heerlijk gerecht dat tot op de dag van vandaag populair is in zowel India als het Verenigd Koninkrijk.
Dus haal deze heerlijke soep in huis en proef waarom het daar zo populair is en het zou zomaar kunnen dat het vanaf nu ook jouw favoriete soep is!
8. Prei-Minestrone Soep
Dit is een heerlijke, supersnelle soep en perfect voor de herfst door de kruidige smaken en de witte bonen!
Recept Prei-Minestrone soep
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 preien (of 4 dunne), gewassen en in ringen gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 theelepel venkelzaadjes
- 1 liter groentebouillon
- 500 ml tomatensap
- 300 gram witte reuzenbonen (pot of blik), uitlaten lekken en afspoelen
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze:
✔️ verhit de olijfolie in een grote pan en roerbak de prei, ui, knoflook en het venkelzaad een paar minuten.
✔️ voeg de groentebouillon en de tomatensap toe, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
✔️ Voeg de witte bonen toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
✔️ breng, indien nodig, op smaak met zout en peper
✔️ Doe de soep in kommen en serveer met heerlijk vers stokbrood en kruidenboter
Wat is er tijdens een gure herfstdag nou lekkerder dan een heerlijke, zachte, romige, dikke aardappelsoep? Niets toch?
Dit is echt comfortfood op zijn best!
Deze soep heeft zijn eigen smaak te danken aan onze speciale mix van kruiden, ui en knoflook.
Met deze soep kan je heerlijk variëren, door er geraspte kaas of geroosterde amandelstukjes of gebakken uitjes bij het serveren aan toe te voegen of alle drie!!
Dit is zo'n soep, dat wanneer je 'm eet, je even vergeet dat het nat, grijs en grauw buiten is. De herfst voelt opeens als je favoriete seizoen. 😉
Welke soep ga jij maken?
Dus als de herfst niet je favoriete seizoen is, hoop ik dat je door het maken van een paar van deze soepen, toch heerlijk gaat genieten van het seizoen!
Welke soep(en) ga jij maken?
Ga hier naar onze heerlijke soepen: 7 heerlijke maaltijdsoepen voor de herfst