Chinese 5 spices

CHINESE 5 SPICES

Gebruik: naar smaak

Ingrediënten: kruiden en specerijen (venkel, anijszaad, peper, kaneel, kruidnagel, sereh)

Hieronder kun je lezen wat Chinese 5 Spices zijn, hoe je het kunt gebruiken, wat de voedingswaarde is en we hebben 7 heerlijke recepten met de Chinese 5 spices voor je!

De recepten zijn:

·       5 Spice Chicken met gebakken rijst

·       Chinees stoofvlees met 5 Spice kruiden

·       Roerbakgerecht met Chinese 5 Spices

·       Chinese 5 Spices kip en groenten roerbakschotel

·       Sticky kip met 5 Spices, chilisaus en sesam

·       Pittige Javaanse kipstukken in ketjap met 5 Spice kruiden

·       Aziatische balletjes met 5 Spices

 

Wat is Chinese 5 Spices?

Het is een traditioneel chinees kruidenmengsel welke zeer veelzijdig te gebruiken is. Ook wel bekend als vijfkruidenpoeder.

Het beroemde Chinese Vijf Kruiden poeder is een authentieke mix van peper, venkel, anijs, kaneel en kruidnagel. Deze uitgebalanceerde kruidenmix combineert zoet, zuur, bitter, zout en hartig, wat zorgt voor een unieke smaakexplosie. Chinese Vijf Kruiden is een van de meest bekende kruidenmixen ter wereld en onmisbaar in de Aziatische keuken!

 

 

 

 

 

Chinese Vijf Kruiden in de lekkerste gerechten

Onze Chinese Vijf Kruidenmix is een echte smaakmaker die je gerechten naar een hoger niveau tilt. Het veelzijdige karakter van deze mix biedt talloze mogelijkheden in de keuken. Let wel op dat je de kruiden met mate gebruikt, want de smaak is krachtig. Probeer de mix eens in de volgende gerechten:

  • Rundvlees: Geef stoofvlees een rijke, kruidige smaak
  • Varkensvlees: Perfect voor buikspek
  • Kip: Voeg een Aziatische twist toe aan gegrilde kip
  • Eend: Klassiek voor Pekingeend of eendenborst
  • Groenten: Til wokgerechten met groenten naar een hoger niveau
  • Desserts: Voeg een verrassend kruidig element toe aan gebak of ijs
  • Koekjes: Gebruik het in koekjes voor een subtiele oosterse smaak

 

Voedingswaarde

Voedingswaarde per 100 gram

Energie

1288

KJ

Energie

310

kcal

Vetten

9,8

g

- waarvan verzadigde vetzuren

1,2

g

Koolhydraten

28

g

- waarvan suikers

3,0

g

Vezels

32

g

Eiwitten

11

g

Zout

0

g

 

 

 

 

Recepten met Chinese 5 Spices

5 Spice Chicken met gebakken rijst

 

Dit is een simpel recept voor een snelle roekbakschotel met kip, rijst, groenten, komkommer en ei. Ideaal voor een doordeweekse dag wanneer je geen zin hebt om na je werk uitbreid te koken! De kip is gemarineerd in vijfkruidenpoeder, soja en agavesiroop of honing. Die smaken voeg je uiteindelijk ook nog in een kleine hoeveelheid toe aan de roerbakschotel zodat de groenten, komkommer en rijst nét dat beetje extra smaak krijgen.

Je kunt op het laatst, wanneer dit eenpansgerecht zo goed als klaar is, nog een ei toevoegen. Dit zorgt ervoor dat het gerecht nog wat smeuïger wordt. Het beïnvloed de smaak echter niet echt, dus je kunt het gerecht uiteraard ook zonder ei maken.

Als je een ei wilt toevoegen, dan schuif je op het laatst alle ingrediënten aan één kant van de wok en breekt een eitje boven de ruimte die is ontstaan. Aangezien de wok (of de pan die je gebruikt) vrij heet is zul je merken dat de onderkant van het ei snel gaart. Klap het ei dubbel met een spatel terwijl de bovenkant van het ei nog niet gaar is. Roer vervolgens het ei door de rijst en alle andere ingrediënten. Door de hitte van die ingrediënten gaart het ei verder. Serveer het gerecht vervolgens zo snel mogelijk.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de marinade

§  6 el agavesiroop of honing (als je honing gebruikt, neem dan iets meer dan 6 el; agavesiroop is zoeter dan honing)

§  4 el sojasaus (bij voorkeur lichte sojasaus)

§  2 tl Chinese 5 Spices

§  zout en peper naar smaak

 

Rest van de ingrediënten

§  300 g rijst gekookt

§  500 g kipfilet in blokjes

§  160 g paksoi in reepjes

§  120 g prei in dunne sprietjes

§  200 g babymais gehalveerd

§  300 g komkommer in reepjes

§  160 g taugé

§  2 rode ui in halve ringen

§  8 teentjes knoflook in dunne plakjes

§  4 el sojasaus (bij voorkeur lichte sojasaus)

§  4 el agavesiroop of honing (als je honing gebruikt, neem dan iets meer dan 4 el; agavesiroop is zoeter dan honing)

§  4 tl vijfkruidenpoeder

§  4 tl limoensap

§  zout en peper naar smaak

§  4 ei

 

Ter garnering

§  4 bosui in lange, dunne reepjes

§  80 g pinda’s geroosterd

 

Bereidingswijze:

1.     Maak in een ondiepe schaal een mengsel van de ingrediënten die bij de ingrediëntenlijst onder 'marinade' staan vermeld en voeg de kip toe aan dit mengsel. Zorg ervoor dat alle kip bedekt is met de marinade. Laat de kip even marineren (het liefst minimaal een half uurtje), want dat komt de smaak ten goede.

2.     Kook vervolgens de rijst gaar volgens de verpakking

3.     Snijd ondertussen de prei in dunne sprietjes van zo'n 2,5 centimeter lang, de rode ui in halve ringen en de komkommer in reepjes. Halveer de babymais in de lengte (en halveer dikke stukken nogmaals in de lengte). Snijd de knoflook in dunne plakjes en snijd de paksoi klein. Tip: hou bij de paksoi het groene blad altijd zoveel mogelijk gescheiden van de witte kern, aangezien je de witte kern eerder gaat toevoegen dan de bladeren.

4.     Voeg wat neutrale olie aan een wok toe en bak de ui gedurende twee minuten op matig vuur. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog anderhalve minuut. Voeg dan de kipfilet toe en zet het vuur hoog. Roerbak de kip een minuutje of drie zodat de buitenkant een kleurtje begint te krijgen.

5.     Voeg de babymais, het witte gedeelte van de paksoi en de komkommer toe aan de pan. Bak deze ingrediënten een kleine twee minuten voordat je de prei en de bladeren van de paksoi toevoegt. Doe de taugé er na een minuutje bij. Hussel door elkaar en voeg de gekookte rijst toe.

6.     Voeg naar smaak nog wat sojasaus, agavesiroop/honing, Chinese 5 Spices en wat limoensap toe; ongeveer een eetlepel lichte sojasaus, een klein eetlepeltje agavesiroop, een theelepel Chinese 5 Spices en een theelepel limoensap.

7.     Voeg optioneel een ei toe aan het gerecht. Schuif de ingrediënten aan één kant van de wok, breek een ei open boven de ruimte die is ontstaan en wacht totdat de onderkant van het ei redelijk gaar is. Klap het ei vervolgens dubbel en roer het door de roerbakschotel.

8.     Serveer het gerecht eventueel met een bosuitje dat je in dunne sprietjes of schuin in ringen hebt gesneden en een handje geroosterde pinda's.

 

Chinees stoofvlees met Chinese 5 Spices

 

 

Chinees stoofvlees met Chinese 5 Spices. Dit stoofpotje laat echt al je smaakpapillen dansen. Is dit een authentiek Chinees stoofvlees recept? Nee, zeker niet! Maar het gerecht is wel geïnspireerd op de smaken uit de Chinese keuken.

Deze Chinese stoof is vrij zoet van smaak maar tegelijkertijd ook heel kruidig en een beetje pittig. Durf jij dit Chinese stoofvlees met de Chinese 5 Spices te gaan maken?

Chinees stoofvlees

Zoals ik hierboven gezegd gaan er Chinese 5 Spices door het gerecht. Verder breng je het op smaak met ketjap manis, sojasaus, korianderpoeder, steranijs en nog veel meer lekkers. Om het stoofpotje een beetje pit te geven voeg je sriracha toe. De sriracha zou je eventueel ook kunnen vervangen voor een sambal naar keuze. Uiteraard mogen knoflook, gember en ui ook niet ontbreken in dit Chinese gerecht.

 

 

Nodig:

·        1 stoofpan

 

Ingrediënten voor 4 personen:

·        800 gram runderriblappen in stukjes gesneden

·        1 ui gesnipperd

·        3 cm verse gember geschild en geraspt

·        4 teentjes knoflook fijngehakt

·        2 flinke tl sriracha

·        2 tl Chinese 5 Spices

·        1 tl korianderpoeder

·        3 stuks steranijs

·        2 el gembersiroop

·        50 ml ketjap manis

·        50 gr donkerbruine basterdsuiker

·        3 el sojasaus

·        400 ml kokosmelk

·        flinke snuf versgemalen zwarte peper

·        snufje zout optioneel

·        1 el bloem

·        2 laurierblaadjes

·        zonnebloemolie

·        klontje roomboter

 

Bereidingswijze:

1.              Meng in een schaaltje de gembersiroop, sojasaus, ketjap manis, sriracha, bruine suiker, Chinese 5 Spices en korianderpoeder

2.              Haal het vlees ongeveer 20-30 min. voor bereiding uit de koelkast. Bestrooi de stukjes vlees met een flinke snuf versgemalen zwarte peper, zout en bloem

3.              Verhit een scheutje olie en een klont roomboter in een stoofpan en bak het vlees in porties kort rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. 

4.              Voeg een kleine scheutje olie weer toe in de pan en fruit de ui met de knoflook en de verse gember kort aan. Voeg het schaaltje met de "saus" toe samen met de kokosmelk. Roer alles even goed door elkaar.

5.              Leg het vlees terug in de pan samen met de steranijs en de laurier.

6.              Leg het deksel op de pan (niet helemaal sluiten) en laat minimaal 4 uur pruttelen. Hoe langer hoe lekkerder! Wanneer het vlees gaar is, haal het deksel helemaal van de pan en laat eventueel nog een half uurtje extra pruttelen voor een dikkere saus. Haal de laurier en steranijs (als je ze kunt vinden) uit de pan voor het serveren.

7.              Serveer de stoof met kruidige rijst, boontjes of andere groenten en bestrooi eventueel met sesamzaadjes en/of bosui.

 

Roerbakgerecht met Chinese 5 Spices

 

Een heerlijk en gezond gerecht met verse groenten en een vleugje exotische smaken door de Chinese 5 Spices.

 

Ingredienten voor 4 personen:

 

·       400 gr kipfilet, in blokjes gesneden

·       2 el Chinese 5 Spices

·       2 el maizena

·       1 rode paprika, in blokjes gesneden

·       1 gele paprika, in blokjes gesneden

·       1 grote ui, gesnipperd

·       3 teentjes knoflook, fijngehakt

·       1 stukje gember, fijngehakt

·       2 el sojasaus

·       1 el oestersaus

·       1 el hoisinsaus

·       2 el plantaardige olie

·       1/4 kopje water

·       Verse koriander en lente-ui, voor de garnering

 

Bereidingswijze:

 

1.     Meng de kipfilet, Chinese 5 Spices en de maizena in een kom en laat het even marineren.

2.     Verhit de olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en gember toe en bak het geheel tot het goudbruin is.

3.     Voeg de gemarineerde kip toe en bak deze in 5-7 minuten gaar.

4.     Voeg de paprika toe en bak deze nog 3-5 minuten mee.

5.     Meng de sojasaus, oestersaus, hoisinsaus en water in een kom en voeg dit mengsel toe aan de wok. Roerbak alles gedurende 2-3 minuten.

6.     Garneer met verse koriander en lente-ui.

 

Chinese 5 Spices kip en groenten roerbakschotel

Deze snelle Chinese 5 Spices kip & groenten roerbakschotel is de snelste en makkelijkste manier om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. In een half uurtje maak je dit lekkere gerecht dat een prima alternatief is voor bekende afhaalgerechten. Doe er rijst of bami bij en je hebt een heerlijke maaltijd!

 

Vegan opties

Eet je uitsluitend plantaardig? Vervang dan de kip voor ’n vleesvervanger naar keuze (in dit gerecht is tofu écht lekker!) en de honing door stroop of suiker.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kip

  • 500 gr kipfilet
  • 1 tl Chinese 5 Spices
  • 1/2 tl zout
  • zonnebloemolie, om in te bakken

Voor de groenten

  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 2 winterwortels, in repen
  • 100 gr sojabonen (Edamame)
  • 150 gr sugar snaps
  • 100 gr cashewnoten
  • 2 el sesamolie

Voor de saus

  • 3 el lichte sojasaus
  • 2 el azijn
  • 2 el honing
  • 1 el maïzena
  • 1 tl Chinese 5 Spices
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • een stuk gember, geraspt

 

Bereidingswijze:

§  Snijd de kip in blokjes en meng deze met de Chinese 5 Spices en het zout. Bak de stukjes kip vervolgens in hete olie, totdat ze kleuren en gaar zijn. Zet de kip daarna even apart.

§  Meng nu alle ingrediënten voor de saus in een schaaltje. Snijd vervolgens de groenten en verhit de sesamolie in de wok.

§  Roerbak de groenten enkele minuten in de hete olie. Voeg daarna de cashewnoten en de kipstukjes toe en bak het geheel nogmaals zo’n 5 minuten samen.

§  Voeg nu de saus in één keer toe aan het gerecht en roer goed, terwijl je alles blijft verhitten. Na een minuutje zal de saus gaan koken en indikken. Het laat dan ’n mooi, glimmend laagje achter op de ingrediënten.

Roer het gerecht nogmaals goed door, zodat alle ingrediënten een laagje saus hebben. Serveer het vervolgens in ’n grote schaal en eet er rijst of bami bij. – Eet smakelijk!

 

  

Sticky kip met Chinese 5 Spices, chilisaus en sesam

 

Deze sticky kip met Chinese 5 Spices, chilisaus en sesam is super snel klaar en super lekker. Serveer het met wat rijst, zoetzure komkommer of gewokte groente.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kipfilets
  • 2 tl Chinese 5 Spices
  • Flinke scheut chilisaus
  • 1 el sesamzaad
  • Scheutje zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Wrijf de kipfilets in met de Chinese 5 Spices en wat van de olie.

Verhit een koekenpan op medium vuur en bak de kip tot het een lekker kleurtje heeft. Haal het eventjes uit de pan en laat ze rusten op een plank of bord.

Doe nu een flinke scheut chilisaus in de pan en laat die twee minuutjes een beetje inkoken tot je een lekkere kleverige saus hebt. Voeg de sesamzaadjes toe.

Doe de kip terug in de pan en hussel ze door de saus zodat ze een lekker kleverig laagje krijgen. De sticky kip is extra smakelijk met wat verse koriander eroverheen.

 

Pittige javaanse kipstukken in ketjap met Chinese 5 Spices kruiden

 

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg kipfilet
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el ketjap asin
  • 1 rode ui
  • 5 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 10 gr laos
  • 10 gr gemberwortel
  • 4 gr selderij
  • 1 Kippenbouillonblokje
  • 1 rode peper
  • 0.25 el rietsuiker
  • 2 tl Chinese 5 Spices
  • 5 gr trassie
  • 1 snufje zwarte peper
  • 1 snufje zout
  • 1.5 gr sereh/citroengras
  • 1 madame Jeanette peper
  • 1 salieblad

Bereidingswijze:

 

Zet in 6 stappen deze heerlijke Pittige javaanse kipstukken in ketjap met Chinese 5 Spices op tafel.

  1. Hak de halve rode ui en de knoflook fijn. Snij een halve tomaat in kleine stukjes. De lombok in reepjes. Snij het takje selderij fijn. Laat de madame Jeanette peper heel.
  2. Kruid de kip met peper, zout en de Chinese 5 Spices. Doe de ketjap, ui, knoflook en lombok in een schaal. Even mengen. Voeg hierbij de laos, gember en de halve tomaat in blokjes toe. Schep de kip goed door de marinade heen. Plaats de Madame Jeanette peper heel in de marinade. Liefst hele nacht marineren.
  3. Verhit de olie in een wok, snij de andere helft van de ui in reepjes en zet deze goed aan. Voeg dan de sereh, andere helft van de tomaat in stukjes, het kippenbouillonblok en een 1/2 tl suiker toe en roerbak het tot de ui lichtbruin is en je de sereh ruikt.
  4. Voeg dan de gemarineerde kip toe en bak de kip goed rondom aan. Voeg de trassi toe.
  5. Voeg genoeg water toe om te kunnen stoven. Laat het gerecht ongeveer 40 minuten stoven tot de kip gaar is en de saus enigszins is ingekookt.
  6. Haal het salieblad en de Madame Jeanette peper er uit. Let op dat de madame Jeanette peper niet open gaat.

Eet smakelijk!!!

 

Aziatische gehaktballetjes met Chinese 5 Spices

Heerlijke smeuïge gehaktballetjes met een Aziatische twist. Binnen en handomdraai maak je deze heerlijke gehaktballetjes, die hun Aziatische smaak hebben te danken aan het gebruik van de Chinese 5 Spices. Zowel warm als koud heerlijk.

In dit recept gebruiken we geen honing of suiker, maar stroop! Dat combineert echt ontzettend goed met de andere smaakmakers in dit recept. Heb je geen stroop in huis? Dan kun je ook honing gebruiken.

 

Ingrediënten voor +/- 25 balletjes:

  • 250 gr gehakt
  • 1 ei
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl stroop
  • 2 tl Chinese 5 Spices
  • 1 á 2 tl sriracha of sambal naar smaak
  • 1 á 2 handjes paneermeel
  • olie om mee te bakken

Bereidingswijze:

1.              Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng het gehakt met alle ingrediënten (250 gr gehakt,1 ei, 2 tl sojasaus, 2 tl stroop, 2 tl Chinese 5 Spices,1 a 2 tl sriracha) op het paneermeel na goed door elkaar.

2.              Voeg beetje bij beetje het paneermeel toe, tot je een goede bal kan vormen van het gehakt.

3.              Rol het gehakt in balletjes en bak deze in een pan met wat olie en boter (of één van beide) tot de buitenkant mooi bruin is. Schud regelmatig met de pan, zodat de balletjes omrollen en gelijkmatig bruinen.

4.              Zodra de balletjes mooi bruin zijn, plaats je ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak je ze 8 tot 12 minuten in de oven (afhankelijk van hoe groot je balletjes zijn).

Eet smakelijk!

 

14 december Wijk bij Duurstede

Zondag 14 december vind je ons in het centrum van Wijk bij Duurstede op de gezellige Kerstmarkt!

Deze markt is van 12u tot 17u; zien we je daar?

17 december Vreeswijk Nieuwegein

Vanaf 16u kun je op de Handelskade terecht voor je kerstinkopen. Ga lekker struinen op de kerstmarkt met wel 100 kramen. Je vindt er allerlei spullen die de winterperiode en speciaal natuurlijk de kersttijd aangenaam maken.

De markt duurt tot 22u.

19 december Woudenberg

Vrijdag 19 december is de gezellige kerstmarkt in het centrum van Woudenberg. De markt is van 15u tot 21u.

20 en 21 december Kasteel Rosendael

De laatste van het winterseizoen!

Kasteel en Park Rosendael vormt in
het weekend van 20 en 21 december het decor van een prachtige Winterfair. Er zijn
verschillende kraampjes waar je allerlei lekkers en cadeautjes vindt voor de feestdagen. Natuurlijk geniet je ook van gezellige kerstmuziek.

In een mooi aangeklede omgeving
en uitgelicht kasteel, kan je genieten van een heerlijke kerstsfeer.

Beide dagen is de winterfair geopend van 11u tot 18u.