Baharat

BAHARAT

 

Gebruik: 10 gram per kilo.

Ingrediënten: kruiden en specerijen (paprikapoeder, komijnzaad, koriander, peper, kardemom, kruidnagel, kaneel, uiengranulaat, cayennepeper)

Hieronder kun je lezen wat Baharat-kruiden zijn, hoe je het kunt gebruiken, wat de voedingswaarde is en als laatste hebben we 3 heerlijke recepten met Baharat-kruiden voor je!

De recepten zijn Kip Baharat met parelcouscous, Kikkererwten-linzenstoof met spinazie en kokosyoghurt en Getoast brood met kruidige gehaktspiesen en yoghurtsaus.

 

Wat is Baharat?

Baharat betekent letterlijk "specerij" in het Arabisch. Het is een populaire specerijen melange in het gehele Midden-Oosten.

Baharat is een veelzijdige en veelgebruikte kruidenmix uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en rond de Perzische Golf. De mix heeft een complexe, hartige smaak en een warm aroma dat goed past bij diverse gerechten. Dankzij het lage zoutgehalte is deze kruidenmix ook geschikt voor een zoutarm dieet, zonder in te leveren op smaak. Baharat brengt de authentieke smaken van de Arabische keuken naar jouw tafel.

Baharat Kruidenmix is een van de oudste en meest geliefde kruidenmengsels uit de Arabische keuken. Het woord "Baharat" betekent letterlijk 'specerij' in het Arabisch, en deze mix biedt een rijke, hartige smaak met warme en zoete aroma’s. Perfect voor het op smaak brengen van couscous, stoofgerechten en Arabische vleesgerechten, is deze kruidenmix een must-have in elke keuken

Hoe gebruik je Baharat Kruidenmix?

De Baharat Kruidenmix is ontzettend veelzijdig en geschikt voor talloze gerechten. Voeg deze mix toe aan:

  • Couscous: Geef een authentieke Arabische twist aan je couscousgerechten.
  • Soepen: Verrijk soepen met een warme, kruidige smaak.
  • Groenten: Strooi over geroosterde of gegrilde groenten voor extra smaak.
  • Stoofgerechten: Til je stoofpotjes naar een hoger niveau met deze mix.
  • Rijst: Voeg toe aan gekookte rijst voor een smaakvolle basis.
  • Vlees: Gebruik voor gehakt, kip, of rundvlees voor een authentieke smaakbeleving.

Tip: Experimenteer met de dosering om de perfecte smaakbalans te vinden in jouw gerechten!

Bovendien is de mix zoutarm, wat hem geschikt maakt voor een gezonde levensstijl.

Voedingswaarde

Voedingswaarde per 100 gram

Energie

1410

kJ

Energie

339

kcal

Vetten

12

g

- waarvan verzadigde vetzuren

1,6

g

Koolhydraten

30

g

- waarvan suikers

4,6

g

Vezels

28

g

Eiwitten

12

g

Zout

0

g

 

Bewaaradvies:  koel, droog en donker

 

Recepten met Baharat

Kip Baharat met parelcouscous

Ook zo gek op de rijke smaken van het Midden-Oosten? Dan moet je dit verrukkelijke recept voor Kip Baharat met parelcouscous echt eens proberen. Met een perfecte mix van kruiden, groenten en kip, wordt dit een feestmaaltje dat zowel voedzaam als onweerstaanbaar lekker is.

In dit recept gebruiken we baharat, een kruidenmix die bekend staat om zijn diepe, aromatische smaken. Die maakt de kippenpoten dus lekker kruidig. De toevoeging van ingelegde citroen (onmisbaar in de Midden-Oosterse keuken!) zorgt voor een frisse, lichtzure noot. We maken deze kip baharat af met een topping van verkruimelde feta en verse koriander.

Dit gerecht is ideaal voor een weekendmaaltijd of een speciale gelegenheid. Klinkt lastig? Valt reuze mee!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 kippenpoten
  • 200 gr parelcouscous
  • 1 courgette
  • 1 winterpeen
  • 1 grote rode ui
  • 4-5 takjes koriander
  • 200 gr kikkererwten
  • 500 ml kippenbouillon (Maggi)
  • 100 gr feta
  • 3 tl baharat kruidenmix
  • 1 ingelegde citroenhelft
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Haal de schil van de rode ui en snijd in parten, hak de courgette in stukken en de winterpeen in plakjes. Spoel de ingelegde citroenhelft af, dep droog en snijd in reepjes.

2.     Wrijf de kippenpoten in met baharat-kruiden, olijfolie (circa 2 theelepels), peper en zout. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en bak de kippenpoten op middelhoog vuur in circa 8-10 minuten rondom bruin. Draai ze regelmatig om. Haal de kippenpoten uit de pan en zet even opzij. 

3.     Voeg de rode ui, courgette en wortel toe aan de stoofpan en bak ze ongeveer 3-4 minuten.

4.    Leg de kippenpoten terug in de pan bij de groenten. Schenk de kippenbouillon in de pan, zorg dat de kippenpoten tot de helft onderstaan, zo blijft het velletje knapperig. Voeg de ingelegde citroen toe en stoof de kip en groenten ca 20 minuten met de deksel op de pan.

5.     Spoel de kikkererwten af en laat ze kort uitlekken. Schep de parelcouscous en kikkererwten door de groenten en verwarm nog 15 minuten (zonder deksel op de pan), of tot de parelcouscous gaar is. Serveer de kip baharat tajine met verkruimelde feta en verse koriander.

 

Kikkererwten-linzenstoof met spinazie en kokosyoghurt

 

Deze kikkererwten-linzenstoof met spinazie en kokosyoghurt is een heerlijk vegetarisch en veganistisch gerecht boordevol smaak. Geroosterde kikkererwten, gekruide uien en knoflook worden gecombineerd met een vleugje baharat, kokosmelk en spinazie in een romige stoofpot. Afgetopt met koriander, granaatappelpitjes en kokosyoghurt. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 blikken Bonduelle kikkererwten (à 310 g)
  • 1 blik Bonduelle linzen (310 g)
  • 2 Uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 groene peper (pepermix mild, 50 g)
  • 3 el Olijfolie
  • 1.5 el baharat
  • 400 ml Kokosmelk
  • 15 g Koriander
  • 0.5 beker plantaardig naturel kokos (à 400 g)
  • 90 g Granaatappelpitjes
  • 400 g gewassen spinazie

Bereiding

 

Zet in 5 stappen deze heerlijke Kikkererwten-linzenstoof met spinazie en kokosyoghurt op tafel.

  1. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Spoel de linzen af en laat uitlekken.
  2. Snijd de uien in halve ringen en de knoflook en peper fijn. Verhit 2 el olie en fruit de ui, peper, knoflook en 1 el baharat 3 min. Voeg de helft van de kikkererwten, alle linzen en kokosmelk toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur zonder deksel 10 min. stoven.
  3. Meng de rest van de kikkererwten met de rest van de olie en de rest van de baharat en bak in ca. 8 min. krokant in een koekenpan. Breng op smaak.
  4. Snijd de koriander fijn en meng met de naturel kokos. Breng op smaak en bestrooi met de granaatappelpitjes.
  5. Roer de spinazie door de stoof. Bestrooi met de gebakken kikkererwten en serveer met de kokos.

Tip! serveer met Libanees platbrood.

Getoast brood met kruidige gehaktspiesen en yoghurtsaus

 

Kruidig gehakt aan een spiesje, gebakken in een koekenpan en geserveerd op toast. Yoghurtsaus om het geheel af te maken. Perfect gerecht om je smaakpapillen te prikkelen!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 tl baharat
  • 400 g Rundergehakt
  • 4 sneden oerbrood
  • 2 el Olijfolie
  • 150 g yoghurt Griekse stijl
  • 4 takjes Munt
  • 75 g rucola
  • 0.5 komkommer
  • 0.5 bakje granaatappelpitjes
  • 8 satéprikkers
  • 1 broodrooster of grillpan

Bereiding

 

Zet in 4 stappen dit heerlijke recept: Getoast brood met kruidige gehaktspiesen en yoghurtsaus op tafel.

  1. Meng 2 tl baharatkruiden door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 8 worstjes van. Steek door elk worstje een prikker.
  2. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Bak de gehaktspiesjes in 10 min. rondom bruin en gaar.
  3. Rooster in de broodrooster of grillpan het brood aan beide kanten goudbruin en krokant. Meng de yoghurt met ó van de munt en 1 tl baharatkruiden. Meng de rucola met de komkommer en granaatappelpitjes.
  4. Leg de geroosterde sneden brood op 4 borden. Besmeer ze met een beetje yoghurtsaus. Verdeel er de rucolasalade met de gehaktspiesen over. Druppel er de rest van de yoghurtsaus over en bestrooi met de resterende munt en peper naar smaak.

 

 

17 mei Bilthoven

De eerste markt waar we dit jaar naar toe gaan is de "Lente op het Vinkenplein" Trotsmarkt in Bilthoven.

Wat is een Trotsmarkt: Trots is een markt waar mensen staan die passie hebben voor wat ze aanbieden. Niet strikt Bio of fair-triade maar wel duurzaam en met een eerlijk verhaal. Een zeer breed assortiment van droge worst tot hippe badkleding en van verse honing tot moderne woning inrichting.

Zaterdag 17 mei van 10 tot 17 u in het centrum van Bilthoven.

11 t/m 13 juli Country & Lifestylefair Diepenheim

Vrijdag 11 t/m zondag 13 juli wordt op Landgoed Warmelo weer de Country & Lifestyle Zomerfair gehouden.

Iedere dag van 10 tot 17 u gaan de hekken open en is er een ontzettend leuke en gezellige fair! Of moet ik onmeunig leuke en gezellige fair zeggen? 😉

26 juli Jaarmarkt Ingen

Op zaterdag 26 juli wordt de jaarmarkt in Ingen gehouden.

Wij zijn er dit jaar bij!

Deze ontzettend gezellige markt wordt van 12 tot 20 u gehouden.

2 augustus Jaarmarkt Noordeloos

Op zaterdag 2 augustus wordt de traditionele Jaarmarkt van Noordeloos weer gehouden!

Van 9 tot 17 u is het feest in Noordeloos!

Caption

24 augustus Wijk bij Duurstede

Op zondag 24 augustus wordt de gezellige Trotsmarkt in Wijk bij Duurstede gehouden.

De markt is van 11 tot 17 u in het centrum.

13 september Elburg

Op zaterdag 13 september wordt in Elburg de sfeervolle Bottermarkt gehouden.

De markt is van 10 tot 17u in het centrum.